اگرچه سویا و گوشت هر دو از لحاظ پروتئینهای رژیمی کامل می باشند، اما تفاوتهای زیادی از نظر محتوای تغذیهای دارند. به همین دلیل بهتر است به طور جامع مقایسه و گوشت با سویا را در نظر داشته باشید
پروتئینهای سویا و گوشت، هر دو با کیفیت خیلی بالا و کاملی هستند، زیرا حاوی تمام اسیدآمینههای ضروری هستند. با این حال، بعضی از مواد مغذی را سویا ندارد و بعضی دیگر را گوشت.
مقایسه پروتئین گوشت با سویا
اگر چه هر دو منابع غنی پروتئین رژیمی هستند، اما گوشت دارای مقدار بیشتر پروتئین در هر گرم است.
85 گرم گوشت گاو که ۹۵ درصد ماهیچه خالص است، ۲۵ گرم پروتئین رژیم غذایی را فراهم میکند، در حالی که سهم ۸۵ گرم توفو سویا حاوی ۱۳ گرم پروتئین است و یک و نیم فنجان دانه سویا ۱۶.۵ گرم پروتئین رژیمی را در خود دارد.
کربوهیدرات و فیبر سویا و گوشت
درحالی که گوشت بدون کربوهیدرات و فیبر است، اغلب محصولات سویا حاوی کربوهیدرات هستند که شامل فیبر رژیمی میشود.
برای مثال، 85 گرم بیف خالص هیچ کربوهیدراتی ندارد، درحالی که سهم 85 گرمی توفو ۴ گرم کربوهیدرات کلی دارد که ۲ گرم آن فیبر رژیمی است. دریافت و جذب کمی فیبر در رژیم غذایی، به شما در مدیریت وزن و کنترل کلسترول خون کمک میکند.
مقایسه سویا با گوشت از نظر محتوای چربی
با توجه به اینکه چربی موجود در گوشت عمدتاً چربی اشباع ناسالم است که در صورت مصرف بیش از حد به کلسترول خون بالا و بیماریهای قلبی دامن میزند، اغلب چربی رژیمی در سویا برای قلب خطر و ضرری ندارد و چربی اشباع نشده است و شامل اسیدهای چرب ضروری امگا3 میشود.
جایگزینی چربی اشباع با چربیهای سالمتر غیر اشباع (mono-polyunsaturated) به کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی بسیار کمک میکند.
طبق بررسی محققان پروتئین سویا، زمانی که با پروتئین گوشت جایگزین شود، باعث کاهش ۱۴درصدی سطح کلسترول پلاسما بعد از دو هفته و ۲۱ درصد کاهش بعد از سه هفته میشود.
آهن رژیمی
اگرچه گوشت و سویا هر دو منابع خوبی از آهن رژیمی هستند، اما آهن در گوشت، آهنی است به شکل هِم که بدن آن را نسبت به آهن غیر هِم در سویا و دیگر غذاهای گیاهی بهتر جذب میکند.
همچنین، بعضی از پروتئینهای سویا میتوانند جذب آهن را مهار کنند. به خاطر داشته باشید که پروتئینهای گوشت، ماکیان و غذاهای دریایی یا ویتامین C همراه با منابع آهن غیر هم، به جذب آهن غیر هم کمک میکنند.
پروتئینهای قدرتمند
بزرگسالان حداقل ۸ گرم پروتئین به ازای هر 10 کیلوگیرم وزنشان احتیاج دارند، طبق انستیتو پزشکی گوشت یک پروتئین کامل است، به این معنی که تمام اسید آمینههای ضروری را به بدن میرساند.
یک گیاه خوار باید رژیم متنوعی داشته باشد که دانهها، آجیلها، میوهها، سبزیها، غلات و بسته به نوع گیاه خواری، احتمالاً تخممرغ و لبنیات را در خود جای دهد تا مقدار مناسبی از اسیدآمینهها را دریافت کند.
سویا مفید است یا مضر ؟
اگر شما ورزش می کنید، نیازی نیست بابت مصرف سویا نگران باشید. ورزشکاران معمولا به دلیل فیتواستروژن موجود در سویا و یا کربوهیدرات آن نگران هستند؛ از طرفی محتوای پروتئینی بالای سویا، بدنسازان را به مصرف آن تشویق میکند.
کمبود آهن و دیگر املاح
بدن شما آهن هِم (نوعی که در گوشت است) را بهتر از آهن غیر هِم که در گیاهان میباشد، جذب میکند.
گیاه خواران باید غلات غنی شده، برگهای سبز تیره، میوههای خشک شده، شهدها و دیگر غذاهای غنی از آهن را با محصولات غنی از ویتامین C، مانند پرتقال، مصرف کنند تا به جذبشان کمک کند.
به علاوه، گیاه خواران ممکن است نسب به گوشت خواران به کمبود کلسیم، روی، ویتامین B 12، ویتامین D و اسید چرب امگا-3 کمی مستعدتر باشند، اما این مشکل نیز میتواند با مصرف انواع غذاهایی که با ویتامین B12 غنی شدهاند و فقط درمحصولات حیوانی یافت میشود، برطرف گردد.
جمع بندی فیتنس ساز از مقایسه گوشت و سویا
اگر میخواهید سبک زندگی سالمی داشته باشید، هیچ لزومی ندارد مواد غذایی خاصی را کنار بگذارید.
دورهٔ افراط و تفریط به سر آمده و دورهٔ رژیم سالم، متنوع و متعادل آغاز شده است.
به یاد داشته باشید تمام مضراتی که برای گوشت یا خیلی دیگر از مواد غذایی مطرح میشود، در صورت مصرف به اندازه، درست و اصولی، خنثی شده و حتی میتوانند سطح سلامتی شما را افزایش دهند.
البته موضوع مواد غذایی کاملاً بی ارزش مانند سوسیس و کالباس، پفک و چیپس، نوشابه و… کاملاً از این مسئله جداست و مصرف اینگونه مواد غذایی اگر به طور کامل قطع شود بهتر است.