مستر المپیا Mr. Olympia عنوانی است که به برنده رقابت حرفهای پرورش اندام مردان که رقابتی بینالمللی است و هر سال توسط فدراسیون جهانی پرورش اندام برگزار میگردد، اهدا میشود. جو ویدر این رقابت را پایهگذاری کرد تا برندگان مستر یونیورس قابلیت ادامه رقابت و کسب درآمد را داشته باشند.
لی هنی و رونی کلمن با هشت بار قهرمانی بیشترین تعداد قهرمانی را در این مسابقات دارند.
تاریخچه مستر المپیا
اولین دوره این مسابقات که به همت جو ویدر در 18 سپتامبر 1965 در آکادمی موسیقی بروکلین شهر نیویورک برگزار شد، با قهرمانی لاری اسکات به پایان رسید.
حتما اسم حرکات اسکات و یا هالتر لاری رو شنیدین که به افتخار ابداع این حرکات توسط او نامگذاری شده اند.
در دهه هشتاد آرنولد شوارزنگر برای تصاحب دوباره کاپ ساندو از بازنشستگی بیرون آمد. او بسیار دیر به مسابقات رسید در حالیکه رقیبان وی از قصد حضور او بیخبر بودند. در سال بعد، فرانکو کلمبو قهرمان شد. در سال ۱۹۸۲ کریس دیکرسون، در ۱۹۸۳ سمیر بنوت و در سال ۱۹۸۴ لی هنی قهرمان شدند. این قهرمانی آغاز ۸ دوره قهرمانی پیاپی لی هنی بود. ۱۹۹۰ هنی پس از کسب هشتمین عنوان در سال ۱۹۹۱ بازنشستگی خود را اعلام کرد. دوریان یتس که در ۱۹۹۱ نائب قهرمان شده بود از سال ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۷ شش عنوان قهرمانی متوالی را بدست آورد.
یتس، با تلفیق توده عضلانی که تا آن زمان بیسابقه بود با چیزی که آن را «سختی مرمر» مینامید انقلابی در ورزش پرورش اندام بهوجود آورد. متعاقباً، در رقابتهای پرورش اندام داوران توجه بسیار بیشتری را معطوف توده عضلانی کردند تا جایی که بسیاری اظهار نمودند که توده ماهیچهای اکنون مهمترین فاکتور در کسب پیروزی است، حتی بیشتر از تقارن، ظرافت و تناسب. یتس پس از ۱۹۹۷ از مسابقات کنار کشید. به نظر میرسید که فلکس ویلر جانشین یتس در کسب قهرمانی باشد اما رونی کلمن با اندامی توسعه یافته در سال ۱۹۹۸ باعث شگفتی همه شد و ۸ عنوان متوالی قهرمانی را از آن خود کرد. در ۱۹۹۴ جو ویدر بخشی جداگانه با نام مسترز المپیا را را در مسابقات اضافه کرد که به بدنسازان حرفهای اجازه رقابت در بالاترین سطح را در سالهای پایانی ورزشی شان میداد.
راهیابی به مسابقات
برای راهیابی به این مسابقات ورزشکاران باید در مسابقات متعددی که در طول سال برگزار میشود شرکت کنند تا بتوانند جواز حضور در این مسابقات را پیدا کنند. البته ۱۰نفر برتر هر دوره میتوانند بهطور مستقیم در مسابقات سال آینده شرکت کنند اما افراد دیگر باید در طی مسابقاتی هم چون آرنولد کلاسیک، شب قهرمانان و… توان خود را محک زده تا بتوانند به این مسابقات حرفهای راه پیدا کنند، بیت الله عباسپور برای اولین بار در تاریخ ایران وارد مسابقات مستر المپیا (معتبرترین مسابقات پرورش اندام) در سال ۲۰۱۲ شد که مقام هفدهمی را برای ایران به ارمغان آورد و در سال ۲۰۱۳ نیز به مقام هفدهم رسید. در سال ۲۰۱۴ وی در مسابقه رده ۲۱۲ پوندیها شرکت کرد و به مقام پنجم رسید.
مستر المپیا با کیفیت ترین و معتبر ترین مسابقات حرفه ای بدنسازی در سطح دنیاست که توسط فدراسیون جهانی پرورش اندام (IFBB) برگزار می شود.
البته خود فدراسیون پرورش اندام نیز متولی اصلی است و به شکل برون سپاری توسط شرکت هایی نظیر AMI اسپانسرینگ و برگزار می شود. پدر این مسابقات را جو ویدر میدانیم چرا که او برای اولین بار این دوره از مسابقات را پایه گذاری نمود.
خود مسترالمپیا به تنهایی عنوانی است که به قهرمان این مسابقات در هر یک از دسته ها نسبت داده می شود.
مسابقات مستر المپیا برای آقایان در سه دسته پرورش اندام ، بادی کلاسیک و فیزیک برگزار می شود.
رشته پرورش اندام خود از دو زیر رشته 212 پوند و آزاد تشکیل میشود که عملا عنوان مسترالمپیا برای دسته پرورش اندام آزاد بکار برده می شود.
بطوری که اگر در اینترنت واژه مستر المپیا را چه به فارسی و چه به انگلیسی جستجو کنید، نتایج حاصله برای دسته آزاد خواهد بود.
مجسمه ساندو Sandow
یکی از هدایای ویژه ای که به قهرمانی مستر المپیا اهدا می شود مجسمه ساندو است که از شکوه و افتخار بالایی برخوردار است.
در ادامه در پستی مفصل در مورد مجسمه ساندو و تاریخچه مستر المپیا صحبت خواهیم کرد.
تنها دو نفر از قهرمانان مستر المپیا از دریافت این مجسمه محروم مانده اند که علت آن هم این است که در آن زمان هنوز در لیست هدایا نبود.
لری اسکات و سرجیو اولیرا دو قهرمانی هستند که در اولین و دومین دوره مسابقات قهرمان شدند و تندیس ساندو را دریافت نکردند.
تاکنون تندیس ساندو به 11 تن از قهرمانان مستر المپیا تقدیم شده است که البته این نکته را هم باید گفت که خیلی از این 11 تن، بار های متوالی توانسته اند به عنوان مسترالمپیا دست پیدا کنند.
تعیین شرکت کنندگان مسابقات بدنسازی مستر المپیا چگونه است؟
افراد برای اینکه بتواند جواز حضور در مسابقات مستر المپیا را کسب کنند ، می بایست در طول سال در مسابقاتی از جمله آرنولد کلاسیک و مسابقات مستر المپیای آماتوری قهرمان شوند و شایستگی خود را برای حضور در معتبر ترین مسابقه پرورش اندام دنیا به اثبات برسانند.
البته قابل ذکر است که 10 نفر اول مستر المپیا مستقیما راهی مستر المپیای سال آینده می شوند.
اولین بدنساز ایرانی که توانست به مستر المپیا ورود پیدا کند مرحوم بیت الله عباس پور بود که در مستر المپیای 2014 توانست در جایگاه پنجم بایستد.
آرش رهبر نیز بدنساز ایرانی ساکن آمریکاست که توانسته است در رشته بادی کلاسیک به مقام دومی مستر المپیا دست پیدا کند.
قهرمانان شاخص
تا به امروز 14 نفر موفق به کسب عنوان مستر المپیا شده اند.
از بین این 14 نفر رونی کلمن و لی هنی هر کدام با کسب 8 مقام قهرمانی مستر المپیا رکورد دار هستند و پس از آنها افرادی همچون فیل هیث و آرنولد شوارتزنگر با کسب 7 قهرمانی در جایگاه دوم رکورد داران هستند.
پس از آنها افرادی همچون دوریان یتس با کسب 6 قهرمانی و جی کاتلر با 4 قهرمانی در رتبه های بعدی قرار میگیرند.
لیست قهرمانان از 1965 تا 2018
در این قسمت لیست قهرمانان مستر المپیا از شروع تا به امروز را برایتان لیست کرده ایم :
سالهای 1965 و 1966 : لری اسکات ( از آمریکا )
سالهای 1967 و 1968 و 1969 : سرجیو اولیوا ( از کوبا )
سالهای 1970 تا 1975 یعنی 6 سال متوالی : آرنولد شوارتزنگر (از اتریش )
سال 1976 : فرانکو کولومبو (از ایتالیا )
سال های 1977 تا 1979 یعنی 3 سال متوالی : فرانک زین ( از آمریکا )
سال 1980 : آرنولد شوارتزنگر (از اتریش )
سال 1981 : فرانکو کولومبو (از ایتالیا )
سال 1982 : کریس دیکرسون ( از آمریکا )
سال 1983 : سمیر بنوت ( از لبنان )
سال های 1984 تا 1991 یعنی 8 سال متوالی : لی هینی ( از آمریکا )
سال های 1992 تا 1997 یعنی 6 سال متوالی : دوریان یتس ( از انگلیس )
سال های 1998 تا 2005 یعنی 8 سال متوالی : رونی کلمن ( از آمریکا )
سال های 2006 و 2007 : جی کاتلر ( از آمریکا )
سال 2008 : دکستر جکسون ( از آمریکا )
سال های 2009 و 2010 : جی کاتلر ( از آمریکا )
سال های 2011 تا 2017 یعنی 7 سال متوالی : فیل هیث ( از آمریکا )
سال 2018 : شاون رودن ( از جامائیکا )
سال 2019 : براندون کوری ( از آمریکا )
سال 2020 : بیگ رامی (از مصر)